top of page

—Όλο και περισσότεροι άνθρωποι –στη σημερινή εποχή – αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, είτε επειδή κινδυνεύει η ζωή τους, λόγω διώξεων ή πολεμικών συρράξεων, είτε για να ξεφύγουν, αυτοί και τα παιδιά τους, από τη φτώχεια και την υπανάπτυξη. Η μόνη διέξοδος για την επιβίωσή τους ή απλώς για μια καλύτερη ζωή, είναι η αναζήτηση ασφάλειας και εργασίας σε κάποια άλλη χώρα. Ξεκινούν λοιπόν με όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, φέρνοντας μαζί τους τον πολιτισμό και τις συνήθειές τους.

—…βιαστικά ντύνονται χωρίς να μιλούν. Βγαίνουν χωριστά, κρυφά απ’ το σπίτι∙ και καθώς βαδίζουνε κάπως ανήσυχα στον δρόμο, μοιάζει σαν να υποψιάζονται που κάτι επάνω των προδίδει σε τι είδους… αντάρα έπεσαν προ ολίγου  [Κ. Καβάφης, Η αρχή των (παράφραση)].

—

Έτσι απλά; … Με αφορμή την παραπάνω διαπίστωση και την προσφυγική κρίση που βιώνει τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα, αποφασίστηκε σε συνεργασία με τα παιδιά να εκπονηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης ‘Teachers for Europe’.

Σκοπός του προγράμματος

—Οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν στα δικαιώματά των ανθρώπων και σε ρατσιστικά θέματα και να αποκτήσουν ενσυναίσθηση όσον αφορά τόσο τη ζωή και τις δυσκολίες του να είσαι πρόσφυγας όσο και τη ρατσιστική συμπεριφορά που πολλές φορές βιώνει ο πρόσφυγας.

Επιμέρους στόχοι
 

—Γνωστικοί

Οι μαθητές: 

  • —Να γνωρίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ιστορία της, τις χώρες από τις οποίες αποτελείται.

  • —Να αναγνωρίσουν τη διαφορά πρόσφυγα-μετανάστη

  • —Να γνωρίσουν την έννοια του ασύλου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξης Ασύλου.

  • —Να γνωρίσουν τις αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους στο δρόμο της μετανάστευσης ή της προσφυγιάς καθώς και το φόβο και την αβεβαιότητα που νιώθει ένας πρόσφυγας.

  • —Να μάθουν και να αποδεχθούν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και πώς αυτά θεμελιώνονται παγκοσμίως και να ενημερωθούν ότι η διαφύλαξη και η προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γίνεται μέσα από τα όργανα του Συμβουλίου τις Ευρώπης, τις συνθήκες και το Χάρτη Θεμελιωδών δικαιωμάτων.

—Ψυχοκινητικοί

Οι μαθητές:

  • —Να οικειοποιηθούν αξίες όπως ομαδοσυνεργατικό πνεύμα, αυτοπεποίθηση και αυτενέργεια.

  • —Να αντιμετωπίζουν την πολιτισμική πολυμορφία χωρίς αρνητισμό ή επιφυλάξεις.

  • —Να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν στο πλαίσιο της ομάδας αλλά και σαν σύνολο για τη δημιουργία και ολοκλήρωση των διάφορων δραστηριοτήτων.

  • —Να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ευρωπαίοι πολίτες με ενεργή συμμετοχή και ότι οι ίδιοι εμπλεκόμενοι μπορούν να αλλάξουν τις καταστάσεις τις το καλύτερο.

  • —Να κατανοήσουν τις πρακτικές δυσκολίες της διαφυγής αλλά και τα σημαντικά διλήμματα που καλείται ο πρόσφυγας να αντιμετωπίσει.

  • Να συνειδητοποιήσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τις απόψεις μας και πώς οδηγούμαστε σε προκαταλήψεις, αλλά και από τη μεριά των προσφύγων.

bottom of page