top of page
I'm a title

Ηλεκρισμός

Ο ηλεκρτισμός δεν είναι δημιούργημα του ανθρώπου.Ηλεκτρικά φαινόμενα υπάρχουν,όσο υπάρχει και η Γη.Σε παλιότερες εποχές οι άνθρωποι εντυπωσιάζονταν από τους κεραυνούς,τους οποίους σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία έριχνε ο Δίας,για να τιμωρήσει τους ανθρώπους.

Ηλεκτρικά φαινόμενα υπάρχουν από τη στιγμή της δημιουργίας του σύμπαντος.Κατά τον αρχικό μετασχηματισμό ενέργειας σε μάζα,που δημιούργησε το σύμπαν,δημιουργήθηκαν τα ηλεκτρικά φορτία που ονομάστηκαν έτσι,γιατί φορτώθηκαν στα άτομα ,στα μόρια και στα διάφορα υλικά σώματα.

Ο ηλεκρισμός πήρε το όνομά του από το ήλεκτρον,την ελληνική ονομασία για το κεχριμπάρι.Εδώ και χιλιάδες χρόνια ήταν γνωστό ότι το κεχριμπάρι,όταν τριβόταν με ένα ύφασμα αποκτούσε ηλεκτρικές ιδιότητες.

ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Θα χρειαστεις:

1. Δύο φουσκωμένα μπαλόνια με ένα κορδόνι να κρέμεται από κάτω τους

2. Τα μαλλιά σου

3. Ένα αλουμινένιο κουτάκι

4. Ένα κομμάτι μάλλινο ύφασμα

Οδηγίες: 1. Τρίψε τα δύο μπαλόνια, το ένα μετά το άλλο, στο μάλλινο ύφασμα, και μετά φέρ’ τα κοντά το ένα στο άλλο και δες τι συμβαίνει: Απομακρύνονται ή πλησιάζει το ένα το άλλο;

2. Τρίψε το ένα μπαλόνι στα μαλλιά σου και μετά προσπάθησε να το απομακρύνεις. Καθώς το κάνεις, ρώτησε όποιον είναι κοντά σου τι συμβαίνει ή, αν είσαι μόνος, κοίτα στον καθρέφτη.

3. Βάλε το αλουμινένιο κουτάκι στο τραπέζι. Ξανατρίψε το μπαλόνι στα μαλλιά σου και μετά πήγαινέ το κοντά στο κουτάκι. Δες το κουτάκι να μετακινείται κοντά στο μπαλόνι. Μετά φέρε το μπαλόνι κοντά σου και θα δεις πως και το κουτάκι σε πλησιάζει. Τι συμβαίνει: Λένε πως τα αντίθετα έλκονται και αυτό ακριβώς επιβεβαιώνεται στα παραπάνω πειράματα: τα θετικά φορτισμένα μαλλιά σας έλκονται από το αρνητικά φορτισμένο μπαλόνι και αυτό ξεκινάει να ανυψώνεται για να συναντήσει τα μαλλιά σας. Παρομοίως το αλουμινένιο κουτάκι μετακινείται προς το αρνητικά φορτισμένο μπαλόνι, καθώς η περιοχή κοντά του μετατρέπεται σε θετικά φορτισμένη. Στο πρώτο πείραμα και τα δύο μπαλόνια ήταν αρνητικά φορτισμένα μετά την τριβή τους στο μάλλινο ύφασμα, και αυτός είναι ο λόγος που απωθήθηκαν το ένα από το άλλο.

I'm a title
I'm a title

I'm a title. Click here to edit me​

Το ηλεκτροσκόπιο

 

Το ηλεκτροσκόπιο είναι το όργανο με το οποίο μπορούμε να διαπιστώνουμε αν ένα σώμα έχει ηλεκτρικό φορτίο, δηλαδή αν είναι ηλεκτρισμένο ή όχι.

Κάθε ηλεκτροσκόπιο αποτελείται από δύο λεπτά μεταλλικά φύλλα τα οποία κρέμονται ελεύθερα από ένα μεταλλικό στέλεχος που τοποθετείται μέσα σε ένα γυάλινο περίβλημα. Για να διαπιστώσουμε αν ένα σώμα είναι ηλεκτρισμένο, το πλησιάζουμε ή το ακουμπάμε πάνω στο στέλεχος του ηλεκτροσκοπίου. Αν τα φύλλα παραμείνουν ακίνητα, το σώμα είναι ηλεκτρικά αφόρτιστο. Αν τα φύλλα απομακρυνθούν το ένα από το άλλο, τότε το σώμα είναι ηλεκτρικά φορτισμένο. Τα μεταλλικά φύλλα του ηλεκτροσκοπίου απομακρύνονται μεταξύ τους γιατί αποκτούν ομώνυμα ηλεκτρικά φορτία.

 

Κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να παίξεις σε προσομοίωση ηλεκτροσκοπίου.

 

Ουσιαστικά, το ηλεκτροσκόπιο αποτελείται από μια φιάλη, η οποία στο εσωτερικό της έχει δύο λεπτά φύλλα χρυσού τα οποία μέσω μιας μεταλλικής ράβδου συνδέονται με έναν μεταλλικό δίσκο, ο οποίος βρίσκεται έξω από την φιάλη.

Αν ακουμπήσουμε ένα ηλεκτρισμένο σώμα στο δίσκο, το ηλεκτρικό φορτίο θα περάσει, μέσω της ράβδου, από το σώμα στα δύο μεταλλικά φύλλα, τα οποία θα φορτιστούν ομώνυμα. Όμως τα ομώνυμα φορτία απωθούνται και έτσι τα δύο φύλλα απωθούνται και τελικά αποκλίνουν, δείχνοντας μας ποια σώματα είναι φορτισμένα και ποια όχι.

Μια πολύ ωραία παρουσίαση για τους κεραυνούς από το μαθητή του Ε2 Κώστα Τζ.

Κεφάλαιο 3

Πότε ανάβει το λαμπάκι;

 

Σε κάθε ηλεκτρικό λαμπτήρα πυράκτωσης μπορούμε να διακρίνουμε:

1. Τη μεταλλική βάση

2. Το μεταλλικό νήμα πυρράκτωσης (το συρματάκι που βλέπουμε να "ανάβει"

3. Το γυάλινο περίβλημα

4. Τις επαφές 

5. Τα στηρίγματα του νήματος

 

Η μεταλλική βάση βοηθά να στηρίζεται ο λαμπτήρας σε μια βάση που ονομάζεται λυχνιολαβή, από την οποία τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα. Υπάρχουν δύο τρόποι ένωσης του λαμπτήρα με τη λυχνιολαβή: ο βιδωτός και ο μπαγιονέτ.

Για να λειτουργήσει ένας λαμπτήρας, πρέπει να περάσει ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από το μεταλλικό νήμα πυράκτωσης. Τότε το νήμα θερμαίνεται και φωτοβολεί. Το γυάλινο περίβλημα δεν επιτρέπει στον αέρα να έρθει σε επαφή με το πυρακτωμένο νήμα, γιατί, αν συμβεί αυτό, το νήμα ακίγεται και κόβεται. Ένας λαμπτήρας πυράκτωσης λέμε ότι "καίγεται" όταν το νήμα πυράκτωσης κοπεί. Αυτό μπορεί να συμβεί από υπερθέρμανση αλλά και από κάποιο απότομο χτύπημα.

Ασκήσεις εμπέδωσης

 

Κάνε κλικ στις παρακάτω εικόνες για να εξασκηθείς...

Ο Allesandro Volta που ανακάλυψε την ηλεκτρική μπαταρία από την Μόρφω Σ.

Κεφάλαιο 7

Ο διακόπτης

Κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να δεις προσομοιώσεις για τον ηλεκτρισμό.

Κεφάλαιο 8

Σύνδεση σε σειρά και παράλληλη σύνδεση

 

Οι ηλεκτρικές συσκευές μπρούν να συνδεθούν σε ένα κύκλωμα σε σειρά ή παράλληλα. Όταν δύο συσκευές συνδέονται σε σειρά, δηλαδή η μια συνεχόμενα μετά την άλλη, τότε βρίσκονται στον ίδιο κλάδο του κυκλώματος και λειτουργούν χρησιμοποιώντας το ίδιο ηλεκτρικό ρεύμα. Στη σύνδεση σε σειρά, όταν μια συσκευή πάψει να λειτουργεί, τότε και όλες οι άλλες συσκευές που βρίσκονται στον ίδιο κλάδο σταματούν να λειτουργούν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όταν δύο συσκευές συνδέονται παράλληλα, τότε βρίσκονται σε διαφορετικό κλάδο του κυκλώματος και χρησιμοποιούν ξεχωριστά ηλεκτρικά ρεύματα για να λειτουργήσουν. Όταν μια συσκευή πάψει να λειτουργεί σε αυτή τη συνδεσμολογία, τότε οι υπόλοιπες συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά. Για αυτό το λόγο όλες οι ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε ένα σπίτι συνδέονται μεταξύ τους παράλληλα, ώστε να μπορούν να λειτουργούν ακόμα και όταν κάποια από αυτές χαλάσει.

Κεφάλαιο 9

Το ηλεκτρικό ρεύμα - μια επικίνδυνη υπόθεσηTitle. Double click me.

Ιστοεξερευνητές   

ιστοεξερευνητές,3ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Ευόσμου

Ε΄τάξη

 3ο Πρότυπο Πειραματικό

        Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου                   

 

bottom of page