top of page

Περιγραφή ενός ζώου

                                         Πολλές φορές θα χρειαστεί να περιγράψουμε                                                 ένα ζώο είτε για να μάθουμε εμείς και οι γύρω μας                                           πληροφορίες γι’ αυτό (επιστημονική περιγραφή ζώου)                                      είτε για να περιγράψουμε απλά το κατοικίδιό μας                                 (Περιγραφή του δικού μας ζώου ή ενός ζώου που γνωρίσαμε).

Επιστημονική περιγραφή ζώου

Στην επιστημονική περιγραφή ζώου πρέπει να αναφέρουμε πληροφορίες και ειδικές επιστημονικές γνώσεις σχετικά με:

α) το είδος του ζώου και την οικογένεια στην οποία ανήκει,

β) την εξωτερική του εμφάνιση,

γ) το περιβάλλον στο οποίο ζει,

δ) το είδος της τροφής που καταναλώνει,

ε) το χαρακτήρα και τις συνήθειές του,

στ) τη διάρκεια της ζωής του.

Σ’ αυτές τις περιγραφές χρησιμοποιούμε ρήματα στο γ' ενικό ή πληθυντικό πρόσωπο.

Περιγραφή του δικού μας ζώου ή ενός ζώου που έχουμε γνωρίσει

Για να περιγράψουμε το δικό μας ζώο ή ένα ζώο που έχουμε γνωρίσει, μπορού­με να αναφέρουμε όσα γνωρίζουμε από όσα αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση, δηλαδή τα γενικά χαρακτηριστικά του ζώου, και, στη συνέχεια, να δώσουμε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες:

α) Ποιο είναι το όνομά του και πόσο χρονών είναι;

β)Πότε και πώς το αποκτήσαμε;

γ) Πώς είναι; (εξωτερική περιγραφή)

δ) Πώς περνάμε μαζί του;

ε) Ένα περιστατικό από τη ζωή μας μαζί του που ήταν σημαντικό.

στ) Σκέψεις και συναισθήματα γι' αυτό.

Πώς περιγράφουμε ένα πρόσωπο

 

     Πληροφορίες για το ζωγράφο Νικηφόρο Λύτρα

 

    Ο Νικηφόρος Λύτρας (Πύργος Τήνου 1832 – Αθήνα 13 Ιουνίου 1904) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους και δασκάλους της ζωγραφικής κατά τον 19ο αιώνα. Θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου και πρωτοπόρος στην διαμόρφωση της διδασκαλίας των Καλών Τεχνών στην Ελλάδα. Η πολυσήμαντη τέχνη του καλύπτει τα τρία τέταρτα του πρώτου αιώνα της ελληνικής αναγέννησης.

     Κατά την περίοδο που ήταν μαθητής του Πιλότυ στο Μόναχο, ο Λύτρας ασχολήθηκε με την λεγόμενη «ιστορική ζωγραφική» με θέματα παρμένα από την ελληνική μυθολογία και την ελληνική ιστορία. Στην περίοδο του Μονάχου συγκαταλέγονται οι πίνακές του: Ο απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, Η Πηνελόπη διαλύει τον ιστό της, Η Αντιγόνη εμπρός στο νεκρό Πολυνείκη. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, άρχισε να ασχολείται με προσωπογραφίες.

   Ο καταξιωμένος Λύτρας ήταν από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα στους αθηναϊκούς καλλιτεχνικούς κύκλους της εποχής του. Συμμετείχε και τιμήθηκε σε πάμπολλες εκθέσεις: Ως επίσημος προσωπογράφος της υψηλής κοινωνίας της Αθήνας φιλοτέχνησε ολόσωμα μνημειακά πορτρέτα μελών των οικογενειών Σερπιέρη, Καυτατζόγλου, διευθυντών της Εθνικής Τράπεζας και άλλων επιφανών Αθηναίων που συγκαταλέγονται στα πιο σημαντικά δείγματα της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου αι. Στην πραγματικότητα, όμως, οι βιοτικές ανάγκες ήταν που υποχρέωσαν τον Νικηφόρο Λύτρα να ζωγραφίζει προσωπογραφίες εξεχόντων προσώπων. Έτσι, μολονότι είναι αριστουργηματικές, δεν ήταν αυτές στις οποίες ο Λύτρας έκλεινε μέσα τη ψυχή του.

     Η καλλιτεχνική δύναμη του Νικηφόρου Λύτρα βρίσκεται μέσα στους ηθογραφικούς του πίνακες, στις εκπληκτικές εκείνες συνθέσεις, με θέματα της ζωής στο χωριό και την πόλη, που ακτινοβολούν ολόκληρη τη θέρμη και τη φωτεινή του αγάπη για την ελληνική ζωή και το αγνό ελληνικό σπίτι. Τα γραφικά έθιμα και τα στιγμιότυπα ενέπνευσαν μερικά από τα πλέον γνωστά ηθογραφικά έργα του: Ψαριανό μοιρολόι, Παιδί που στρίβει τσιγάρο, Η αναμονή, Ο κακός έγγονος, Η κλεμμένη, το Μετά την πειρατείαν, Η αρραβωνιασμένη, Το λιβάνισμα, Η ορφανή, Τα άνθη του επιταφίου, Ο όρθρος, Ο γαλατάς, Το φίλημα, Το αυγό του Πάσχα, Ο μάγκας και κυρίως Τα κάλαντα αποτελούν τα αντιπροσωπευτικότερα έργα του Λύτρα. Οι ηθογραφίες του Λύτρα, είδος στο οποίο θεωρείται εισηγητής, ανταποκρίνονται στην κυρίαρχη ιδεολογία της αστικής τάξης της εποχής και στο γενικό αίτημα για την απόδειξη της ιστορικής συνέχειας των Ελλήνων. Τα ταξίδια του στη Μικρά Ασία και την Αίγυπτο πλούτισαν τους πίνακές του με αραπάκια, φελάχες, χότζες και άλλα στοιχεία του της προσφιλούς στην Δύση μυστηριακής Ανατολής. Τα έργα των τελευταίων του χρόνων διαπνέονται από την μελαγχολία των γηρατειών, από θρησκευτικές ανησυχίες και μηνύματα θανάτου. Προς το τέλος της ζωής του, ασκητικές και μαυροντυμένες υπάρξεις με κέρινα πρόσωπα πήραν την θέση των λυγερόκορμων κοριτσιών. Η πολύχρονη θητεία του ως καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών έθεσε τα θεμέλια για την ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής. Αν και προσκολλημένος πάντα στις αρχές του ακαδημαϊσμού της Σχολής Μονάχου και ανεπηρέαστος από το ρεύμα των ιμπρεσιονιστών, εντούτοις προέτρεπε πάντα τους μαθητές του να είναι ανοιχτοί στις νέες τάσεις. Ως καλλιτέχνης και ως δάσκαλος, ο Λύτρας σημάδεψε την πορεία της νεοελληνικής ζωγραφικής. «Η αγάπη προς το ωραίον είναι η γέφυρα μεταξύ Θεού και ανθρώπου», έλεγε.

 

Πηγή:wikipedia

 

Μαθαίνω να γράφω το βιογραφικό σημείωμα ενός προσώπου

 

Για να γράψουμε το βιογραφικό σημείωμα ενός προσώπου,θα πρέπει να αναφερθούμε στα εξής στοιχεία:

 

Παραγωγή Λόγου

Βιογραφικό σημείωμα.

Παρουσίαση αγαπημένου βιβλίου

 

Όταν γράφω ένα κείμενο για να παρουσιάσω ένα αγαπημένο μου βιβλίο ή οποιοδήποτε βιβλίο, είναι καλό να αναφέρω τα παρακάτω στοιχεία:

  • Τον τίτλο του βιβλίου

  • Το όνομα του/της συγγραφέα

  • Το όνομα τουτης μεταφραστή/στριας (αν το βιβλί οτο έχει γράψει ξένος συγγραφέας)

  • Το όνομα του/της εικονογράφου

  • Το ηλικιακό κοινό στο οποίο απευθύνεται το βιβλίο

  • Το είδος του κειμένου και το κύριο θέμα του

  • Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου

  • Γενική εντύπωση (μου άρεσε ή δε μου άρεσε και γιατί)

Παράδειγμα παρουσίασης βιβλίου

 

                         Το αγαπημένο μου βιβλίο έχει τίτλο Το ψέμα.

                           Το έγραψε μια σημαντική Ελληνίδα συγγραφέας, η Ζωρζ                                Σαρή.Την εικονογράφηση του εξωφύλλο την έχει κάνει ο                                   Θανάσης Γεωργίου.

                           Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις......... . Απευθύνεται                              σε παιδιά ηλικίας 12 χρονών και πάνω. Ως προς το θέμα του                             το βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα με εφηβικές ανησυχίες.

                         

   

Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου:

    Οι γονείς της Χριστίνας χωρίζουν και η μητέρα της αναγκάζεται να μετακομίσει στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη, για να βρει δουλειά. Εκεί την περιμένει μια οικογένεια συγγενών της και τη βοηθά να πιάσει δουλειά ως θυρωρός σε πολυκατοικία, όπου και μένει σε ένα υπόγειο. Όταν η Χριστίνα πάει να βρει τη μητέρα της για να μείνει μαζί της, απογοητεύεται από το νέο της σπίτι και τον καινούριο τρόπο ζωής της. Έτσι, στο καινούριο της ακριβό σχολείο, όπου διδάσκει ο θείος της ο Γιώργος και εκείνη φοιτά δωρεάν, γνωρίζει νέους φίλους, αλλά διστάζει να τους «ανοιχτεί» και να τους πει την αλήθεια για ό,τι συμβαίνει στη ζωή της. Ακόμη και η ξαδέρφη της η Ρέα, την οποία γνωρίζει για πρώτη φορά, αγνοεί την αλήθεια, με αποτέλεσμα ορισμένες φορές να την αμφισβητεί. Η Χριστίνα γίνεται για πολλούς η «καινούρια», η «ψηλομύτα», η «απόμακρη», αλλά κερδίζει και έναν καλό φίλο, τον Αλέξη. 

   ...Θα αποκατασταθεί η αλήθεια; Θα αποκτήσει πραγματικούς φίλους; Σας συνιστώ να διαβάσετε το βιβλίο για να το ανακαλύψετε...

Πώς γράφουμε ένα διάλογο

 

Βάζουμε παύλες στο αριστερό μέρος της σελίδας πριν από τα λόγια του κάθε προσώπου:

π.χ.-Σπύρο,μπορείς να έρθεις για λίγο;

-Μισό λεπτό,Μαρία,να τελειώσω μια δουλειά.

 

Το όνομα του κάθε προσώπου το μαθαίνουμε από τη συνομιλία,συνήθως βρίσκεται σε κλητική,καθώς το ένα πρόσωπο μιλάει στο άλλο,και χωρίζεται με κόμμα από την υπόλοιπη φράση.Το κάθε πρόσωπο απαυθύνεται στο άλλο στο β΄ενικό ή στο β'πληθυντικό ευγενείας,αν ο ένας συνομιλητής είναι μεγαλύτερος σε ηλικία ή ανώτερος σε κοινωνική θέση από τον άλλο:

 

π.χ.-Κύριε Διευθυντά,θέλω να σας ζητήσω εκ μέρους της τάξης μου την άδεια να χρησιμοποιήσουμε την αίθουσα εκδηλώσεων το επόμενο Σάββατο.

-Σε τι τη χρειάζεστε,Γιώργο,την αίθουσα εκδηλώσεων;

 

Άλλα σχόλια,που αφορούν τον τόπο,το χρόνο ή την εξέλιξη της ιστορίας,γράφονται σε κείμενο συνήθως πριν ή μετά το διάλογο.

Ιστοεξερευνητές   

ιστοεξερευνητές,3ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Ευόσμου

Ε΄τάξη

 3ο Πρότυπο Πειραματικό

        Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου                   

 

bottom of page